En dan sta je ineens in de Margriet Fit & Gezond Special! In dit interview vertel ik mijn verhaal hoe ik ben opgegroeid met een gehandicapte zus, mezelf mijn hele leven heb weggecijferd en uiteindelijk ben gaan doen wat ik het allerliefste doe. En dat is anderen inspireren hun hart te volgen. Om te gaan doen wat zij het allerliefste doen.

En wat een tocht is het geweest…

Van een studie Rechten naar jurist, daarna als zelfstandig jurist, vervolgens naar afdelingshoofd, naar zelfstandig manager en vervolgens naar niets. Op een koude regenachtige dag eind 2014 besloot ik te stoppen met werken en om mezelf op nummer 1 te zetten, te gaan ontdekken wat ik wilde. Ik had namelijk geen idee!

Ik voelde wel dat ik iets anders wilde, ik was al mijn hele werkende leven op zoek naar iets waar ik echt blij van werd. Maar ik kwam er maar niet achter. Ik probeerde het weg te stoppen en me te focussen op wat ik wel had, maar dat ongemakkelijke gevoel bleef.

Daarom besloot ik rigoureus de stap te zetten om volledig te stoppen met werken en me te focussen op mijn eigen zoektocht.

En wat voor zoektocht is het geworden. Ik heb ontzettend veel ontdekt, geïnvesteerd en heb mezelf teruggevonden. Het was een zoektocht met veel hobbels, tegenslagen en moeilijke keuzes. Maar ook daarvan leer je, je wordt sterker en je wordt vasthoudender om te gaan doen wat je het allerliefste doet.

Ik ben opleidingen gaan volgen, heb testen gedaan, heb vele dingen uitgeprobeerd, en ben gecoacht door een paar ontzettend goede mensen. Ik ben steeds meer gaan inzien wat ik wil, waar ik blij van word, waar ik van hou en wat ik wil doen. Een heerlijk gevoel!

Ben je benieuwd naar de stappen die mij hebben geholpen? Schrijf je dan in voor mijn gratis online training “Ontdek wat jij wilt!” Je kan je kosteloos inschrijven op http://femkekuiper.nl/gratis-ontdek-wat-jij-wilt/.

Hieronder vind je de tekst van het interview:

“Ik ben opgegroeid met een gehandicapt zusje en heb altijd gedaan wat anderen van mij verlangden. Ik cijferde mezelf weg , want ik wilde niet dat mijn ouders zich ook nog druk hoefden te maken over mij. Ze hadden het al zo zwaar. Altijd was ik dat lieve meisje. Ik ging braaf naar school, haalde goede cijfers en studeerde rechten, net zoals mijn vader. Ik kreeg een managementfunctie als gedetacheerd jurist. Nu heb ik het gemaakt, dacht ik. Maar in plaats van gelukkig voelde ik me futloos, ongelukkig, zenuwachtig en gestrest. Een burn-out, zo concludeerde de huisarts en psycholoog.  Het was 2006. Er moest iets veranderen, maar ik wist niet wat. Een andere baan betekende zekerheden loslaten. Status verliezen. Een goed inkomen kwijtraken. Dat vond ik doodeng. Daarbij had ik geen idee wat ik dan wél wilde. Dus denderde ik door.

In 2015 voelde ik dat het weer mis ging. Inmiddels had ik twee kinderen. Een burn-out doormaken met twee kinderen? Dat kon ik niet aan. Dus ik trapte op de rem. Keihard. ‘Hoe lang gaat dit duren?’ vroeg mijn man ongerust toen ik een aantal maanden werkeloos thuis zat. Ik had mijn baan opgezegd en dat betekende dat we financieel een flinke stap hadden gedaan. Ik wist het niet. Het enige wat ik wist, was dat ik eindelijk eens voor mezelf moest kiezen. Het duurde twee jaar voordat ik eruit was wat ik wilde. Toen viel het kwartje.

Ik ben een coaching- en adviesbedrijf begonnen voor mensen die zijn opgegroeid met een broer of zus met een handicap of gedragsprobleem. Ik weet als geen ander hoe je jezelf dan wegcijfert. En de cijfers liegen er niet om: deze groep heeft drie keer zoveel kans om een burn-out, depressie of angststoornis te krijgen. Sinds begin dit jaar is mijn eigen onderneming een feit en ik voel me energieker en gelukkiger dan ooit. Dit past bij me. Dit is wie ik ben. Ik voel me in alle opzichten vele malen beter!”

Radio interview

In 2014 wordt het rapport van het Nederlands Jeugdinstituut gepubliceerd waaruit blijkt kinderen die opgroeien met een zorgintensieve broer of zus 3 keer meer kans hebben op een burn-out, angstklachten of depressies dan andere kinderen. Na aanleiding van dat onderzoek worden onderzoekster Krista Okma en ik geïnterviewd door Radio NPO1. Hieronder vind je de link naar het interview. 

http://www.nporadio1.nl/dit-is-de-dag/onderwerpen/282679-kinderen-met-gehandicapte-broer-of-zus-in-de-knel

Kinderen met een gehandicapte broer of zus krijgen in hun jeugd vaak aandacht te kort, en als ze ouder zijn moeten ze de zorg voor de broer of zus van de ouders overnemen, dat is zwaar.

Die boodschap bracht onderzoekster Krista Okma in Dit is de dag. Samen met andere onderzoekers van het Nederlands jeugdinstituut inventariseerde zij de problemen waar de broers en zussen van een zorgkind tegenaan lopen.

Normaal

Exacte cijfers zijn niet beschikbaar, maar geschat wordt dat op dit moment 25 procent van de kinderen een broer of zus met een handicap heeft of jonge mantelzorger is. Okma vertelt dat het van belang is dat deze kinderen een zo normaal mogelijke relatie hebben met hun broer of zus.

Bespreekbaar

Femke Kuiper heeft een zus die met een open ruggetje geboren is. Haar ervaring is dat de zorg voor haar lastig te bespreken is met haar ouders. De oproep van Okma en Kuiper is dan ook het onderwerp bespreekbaar te maken.