The hard way or the easy way

Ken je dat? Dat je het jezelf soms onnodig moeilijk maakt? Dat je er flink en lang over na moet denken? Dat het toch niet “zo makkelijk” kan zijn? Afgelopen zaterdag werd ik daar letterlijk mee geconfronteerd. Het bleek meer voor de “hand” te liggen dan ik dacht.

Nu gaan we het makkelijker maken

Afgelopen zaterdag had ik namelijk na 20 jaar weer mijn eerste pianoles. Na een hele week driftig geoefend te hebben, was het moment dan daar. Yari, de pianoleraar, ging naast me zitten en zei: “nou spelen maar”. En daar ging ik. Hakkelend en haperend worstelde ik me door de noten. Na afloop zei Yari: “Heel goed. Nu gaan we hem makkelijker maken.”

“Wat, makkelijker? Hoe bedoel je makkelijker?”

Het bleek dat ik mijn handen op een zodanige manier neerzette dat ik het mezelf onnodig moeilijk maakte. Hij liet me zien hoe ik mijn handen zo kon plaatsen dat ik de noten veel makkelijker kon spelen. Ik was oprecht verbaasd. “Zo is het veel makkelijker!” Het spelen ging daarna soepeler en ontspannender.

We maken het onszelf nodeloos moeilijk

Ik geloof dat het in het echte leven ook zo gaat. We maken het onszelf soms nodeloos moeilijk. Omdat we denken dat het zo hoort, omdat we het zo geleerd hebben of omdat we dat mensen om ons heen zien doen. Hoe vaak komt het wel niet voor dat we denken dat het of iets moeilijk is.

Neem bijvoorbeeld de zoektocht naar wat je wilt. We denken dat dat een zoektocht van jaren is. Dat we diep moeten graven. Soms is dat zo maar soms komt dat omdat we dénken dat het moeilijk is.

Ik geloof dat de oplossing simpel is

Ik geloof dat de oplossing veel simpeler is. Ligt hij veel dichterbij dan we denken. Alleen zien we hem niet. We kijken erover heen in de veronderstelling dat het “toch niet zo makkelijk kan zijn”.

Ik had dat ook. Ik lees al jaren boekenkasten vol over persoonlijke ontwikkeling en zingeving. Ik sprak al jaren vol passie over deze onderwerpen, maar het was niet in mijn hoofd opgekomen om daar mijn werk van te maken. Hoe fijn is het dan als je iemand naast je hebt, die je attent maakt op deze pareltjes die zo vlak voor je voeten liggen. Die je, net als mijn pianoleraar, helpt om die oplossing te vinden die zo voor de hand ligt dat je hem zelf niet ziet.

Wil jij het ook simpel?

Herken je dit bij jezelf en ben jij ook zoekende naar wie je bent en wat je wilt? Ga dan eens voor je boekenkast staan of bekijk je tijdlijn van Facebook of Instagram. Waar slurp jij kennis van op? Welk boek kan je niet weerstaan of over welk onderwerp raak je niet uitgepraat? Ga dat eens onderzoeken en ga daar iets mee doen. En nee, je hoeft daar niet meteen je baan van je maken, maar ga er eens meer over lezen. Spreek met mensen af die diezelfde interesse hebben en voel wat het met je doet. Ik garandeer je dat het heerlijk is. En zo makkelijk. 😉

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Tumblr0Email this to someone