Pas als jij je uitspreekt, word je gehoord

Mijn dochter zit op hockey en dan wordt van de ouders verwacht dat ze af en toe fluiten. Na eerste driftig de regels doorgespit te hebben, was het afgelopen zaterdag zo ver: Mijn eerste optreden als scheidsrechter van de tweedejaars F-jes.

Best spannend. Ken ik de regels wel goed genoeg? Wat als het spel te snel gaat, wat als ik het niet goed zie, wat als iedereen boos op me wordt en hoe gaat dat precies met dat fluitje?

Want ja, dat fluitje… . Daar moet je natuurlijk wel op blazen als er een overtreding is.

Na ongeveer een kwartier spelen merkte ik dat ik nauwelijks op het fluitje blies maar alles met mijn stem deed. Ik durfde niet op dat fluitje te blazen.

Eenmaal thuis bedacht ik me dat het fluitje symbool staat voor jezelf uitspreken. Laten horen dat je er bent, laten horen waar je voor staat. En blijkbaar had ik moeite om me te laten horen. Was ik niet zeker genoeg van mezelf en van mijn scheidrechters-skills? En hoe zit dat in het ‘echte’ leven? Maak ik me daar wel verstaanbaar? Sta ik voor wat ik belangrijk vind? Spreek ik me uit?

De conclusie was dat ik dat steeds meer doe. Ik blaas steeds harder op mijn fluitje. Maar merkte die zaterdag dat het spannend blijft. Vooral in situaties waar ik me niet zeker voel.

Hoe is dat voor jou? Om me heen zie ik veel vrouwen die ernaar verlangen zich uit te spreken. Om te gaan staan voor wat zij belangrijk vinden. Zichzelf verstaanbaar te maken, zichtbaar te zijn en hun verhaal te vertellen. We hebben namelijk allemaal een verhaal te vertellen en hoe zonde is het dat we dat inhouden en niet vertellen.

Als je écht iets wilt of als je iets écht niet wilt, moet je jezelf laten horen. Moet je uit die comfortzone stappen en jezelf verstaanbaar maken. Moet je blazen op dat fluitje, keihard. Veel harder dan je fijn vindt en veel harder dan je in eerste instantie zou doen. Pas als je je uitspreekt, wordt er naar je geluisterd.

Wat wil jij graag vertellen? Wat wil jij graag uitspreken? Waar wil jij voor gaan staan? Ik daag je uit dat de komende week te doen. Spreek je uit ervaar hoe het is. Mail je me om te laten weten hoe het was? Ik hoor het graag!

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Tumblr0Email this to someone