Geef jij jezelf toestemming?

Geef jij jezelf toestemming om de dingen op jouw manier te doen? Of doe je de dingen omdat je denkt dat het zo moet?

Afgelopen week had ik een terugkoppeling van een VIPdag* met een klant en zij vertelde mij dat ze zichzelf na die dag toestemming had gegeven om het te doen zoals zij het wilde.

Het ging over mediteren. Dat wilde ze graag meer doen. Naar haar idee moest mediteren zittend met een hele rechte rug en in jezelf. Zo had ze het geleerd en vond ze ook prettig in een groep. Maar als ze alleen was, lukte het niet op die manier. Ze deed het niet, terwijl ze wist dat mediteren haar zoveel brengt. Ze merkte dat ze in haar eentje juist graag wilde liggen en geleide meditaties beluisteren. Maar dat “mocht” dus niet want zo had ze het niet geleerd.

Na onze VIPdag dacht ze: “Ik doe het zoals ik het wil” en is ze liggend geleide meditaties gaan doen. En dat voelde heerlijk. Die geleide meditaties én het feit dat ze zichzelf toestemming had gegeven het op haar manier te doen. Wauw!

Jezelf toestemming geven

Jezelf toestemming geven het op jouw manier te doen is één van de belangrijkste stappen om echt te gaan doen waar je van houdt. Geef jezelf de toestemming om écht datgene te doen waar jouw ogen van gaan stralen, waar jouw hart van oplicht en om dat op jouw manier te doen. Niet zoals het in de boeken staat of zoals we denken dat het moet.

We zijn zo gewend om te doen zoals we denken dat het hoort, maar is er geen Handboek van het Leven. Er staat nergens beschreven HOE het moet! Het zit allemaal in ons. Wij kunnen zelf bepalen hoe we de dingen doen, waar we van houden, en wat we doen met ons leven.

Jij! Jij bent aan zet, het is jouw leven en jij mag het invullen zoals jij het wilt. En geloof me, ik vind dit ook lastig, het is ook lastig. Omdat we geleerd hebben dat het zus of zo moet. Dat we onszelf hebben geleerd om ons het conformeren aan de rest van de mensen. Als we nu maar doen zoals de rest, dan gaat het goed. Dan overleven we. De groepsdruk is zo groot. En ook wel logisch, want in vroeger tijden (heel erg vroeger), was de groep cruciaal. Als we buiten de groep vielen, werden we opgegeten door wilde dieren en gingen we dood. Dus hielden we ons aan de groepsregels en wilden we erbij horen.

In deze tijd is dat niet meer nodig. En ja, het is fijn om bij een groep te horen, maar je kan ook je eigen groep creëren of je aansluiten bij een groep gelijkgestemden. Ik merk zelf dat het me enorm stimuleert om me te omringen met mensen die ook ondernemen op de manier zoals ik dat doe. Deze mensen prikkelen me en tillen me naar een hoger niveau. Ze willen me zien stralen en zien doen wat ik het allerliefste doe. En dat geldt omgekeerd ook. We helpen elkaar met mooie ideeën, stimuleren elkaar als we iets eng vinden en belonen elkaar als we iets hebben gedaan waardoor we verder zijn gegroeid.

Maar de allereerste stap is om jezelf toestemming te geven het helemaal op jouw manier te doen. Zoals jij het wilt, wat bij jouw past en waar jij blij van wordt. We zijn hier namelijk maar voor één persoon op deze wereld en dat ben jij. En jij kan mooie dingen doen voor de wereld en voor anderen, maar wel op jouw eigen unieke manier. Op die manier ben je van de meeste “waarde” en kan je het meest betekenen voor anderen.

Wat is jouw manier? En geef je jezelf toestemming om het op jouw manier te doen? Vrij van alle overtuigingen en oordelen. Wellicht is dat niet helemaal mogelijk, ik heb dat in ieder geval nog lang niet bereikt. Maar ik geef mezelf steeds meer de toestemming om het op mijn manier te doen! Te doen zoals ik het wilt en waar ik me goed bij voel. Heerlijk!

* Een VIPdag is een very intensive and personal trainingsdag. In één dag gaan we aan de slag met het naar boven halen van jouw diepste wensen en verlangens. Het is een dag waarin jij helemaal in de watten wordt gelegd om het maximale resultaat het behalen.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Tumblr0Email this to someone