3 redenen om nieuwsgierig te worden

Voel je een onderhuids verlangen naar iets maar heb je geen idee wat en hoe je het moet ontdekken? Zit je vast in oude patronen en kom je er maar niet uit? Voel je dat je iets wilt veranderen, maar vind je het eng en weet je niet hoe je het aan moet pakken?

Dan heb ik een enorm krachtige tip voor jou!

Word nieuwsgierig!

Word nieuwsgierig naar wat het leven je allemaal te bieden heeft.
Word nieuwsgierig naar wat er allemaal nog meer is.
Word nieuwsgierig naar wat er gebeurt als je je hart volgt.
Word nieuwsgierig naar wat je allemaal kan bereiken.
Word nieuwsgierig naar wat jij kan.
Word nieuwsgierig naar jouw eigen verlangens.
Word nieuwsgierig naar jezelf.
Word nieuwsgierig naar al je mogelijkheden.
Word nieuwsgierig naar je talenten.
Word nieuwsgierig naar je dromen.

Als je je laat leiden voor nieuwsgierigheid komen er grootse dingen op je pad!

Waarom zou je nieuwsgierig willen zijn?

Allereerst omdat ik geloof dat nieuwsgierigheid de motor van verandering is. Kinderen zijn enorm nieuwsgierig. Het drijft hun om te leren kruipen, om te leren lopen en om de wereld te verkennen. Mijn zoon Casper stelt nog steeds 1001 vragen per dag. “Mama, waarom zijn de wolken aan de onderkant bobbelig en aan de bovenkant plat?” “Mama, waarom heet de kleur rood eigenlijk rood?” “Mama, waarom moet ik naar school?” Hij wil alles weten. Maar wist je dat het aantal vragen dat je op een gewone dag stelt, radicaal afneemt als je ouder wordt? Het blijkt dat kinderen op vijfjarige leeftijd zo’n 120 vragen per dag te stellen. Op zesjarige leeftijd is dat aantal al teruggelopen naar zestig vragen per dag. En tegen de tijd dat we veertig zijn, blijven er slechts vier vragen per dag over.

En dat is zonde, want vragen stellen vergroot je kennis, vragen stellen vergroot je nieuwsgierigheid en dus ook je mogelijkheid om te veranderen, om nieuwe wegen in te slaan en wellicht andere keuzes te maken.

Ten tweede omdat nieuwsgierigheid je gevoel van geluk verhoogt! Er is namelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen nieuwsgierigheid en geluk. En het blijkt dat als nieuwsgierigheid wordt bevredigd er dopamine in je hersenen wordt aangemaakt waardoor je een prettig gevoel krijgt. Mensen zijn er namelijk gek op om dingen niet te weten en er dan achter te komen hoe het zit.

Ten derde is nieuwsgierig echt nodig. Sander Nieuwenhuis (hoogleraar Cognitieve Neurowetenschap) vertelt in https://www.scientias.nl/hoe-je-met-nieuwsgierigheid-je-geheugen-verbetert/ dat nieuwsgierigheid behoort tot de meest primaire factoren die ons gedrag stuurt. Hij denkt dat nieuwsgierigheid samenhangt met depressie. Als je niet meer nieuwsgierig bent en geen zin meer hebt in nieuwe dingen, is het leven niet veel meer waard is en niet heel prettig. Je onderneemt niets en mist hierdoor ook de beloning in je brein wanneer je jouw nieuwsgierigheid ‘beantwoordt’. Als overleven te gemakkelijk is, is er niet veel meer aan en heb je door je lage mate van nieuwsgierigheid wellicht verhoogde kans op depressie. Belangrijk dus om nieuwsgierig te blijven!

Maar hoe vergroot je je nieuwsgierigheid?

Hier volgen een paar tips om je nieuwsgierigheid te vergroten.

1. Stel jezelf eens een andere vraag
Velen van ons zijn bezig met de vraag; wat wil ik nou? Stel dat je die vraag zou veranderen in “waar hou ik van?”. Op wat voor antwoorden kom je dan?
Of stel jezelf de vraag: Wat wil ik dat de mensen over mij zeggen op mijn begrafenis? Hoe wil ik dat mensen op mij terugkijken. Waar gaat het dan over?Dit is een mooie oefening van Stephen Covey uit het boek The Seven Habits of Highly Effective People.
Een andere mooie vraag is van Tony Robbins, “What is your desired outcome? What do you want out of your life?” https://www.tonyrobbins.com/mind-meaning/how-to-reprogram-your-mind/?utm_source=twitter&utm_campaign=Editorial&utm_medium=social&utm_content=Reprogram+Mind
Schrijf de antwoorden op en ga ze onderzoeken. Ga ontdekken waar je van houdt, wat je wilt dat mensen over je zeggen of waar je naar verlangt en ga dat doen.

2. Stel je mag gratis een training of cursus volgen, wat zou je doen?
Welke training of cursus zou je graag nog willen volgen? Heb je altijd al een schilder-cursus willen doen of misschien yoga. Ga het uitproberen! Schrijf je in voor een proefles en probeer het uit. Mijn zoon volgt ook zijn nieuwsgierigheid. Hij wilde een nieuwe sport/hobby en wilde graag bij karate, tennis en musical-les kijken. En hij deed het gewoon, zonder blikken of blozen en met veel plezier. Hij ontdekte nieuwe dingen en heeft uiteindelijk gekozen voor musical-les. En het mooiste is, hij straalt als hij het erover heeft. Hij kan niet wachten tot de lessen beginnen. Hij heeft iets nieuws ontdekt, iets wat hij eerder niet kende en geniet er nu al enorm van. En dat gun ik jou ook.

3. Welk boek wil je graag nog lezen? Of wie zou je graag willen ontmoeten?
Ga het regelen. Koop dat boek of leen het in de bibliotheek. Regel een afspraak met die ene persoon waar je nieuwsgierig naar bent of lees meer over hem of haar. En ontdek waarom je dat ene boek zo leuk vindt of wat je zo aantrekt in die ene persoon. Dat geeft richting. Zo is Eva Brouwer van Pak je Podium een inspiratiebron voor mij. Ze geniet zichtbaar van het ondernemen, is succesvol en staat op het podium. Iets waar ik ook van droom. Op het podium staan en mijn verhaal vertellen en zo anderen inspireren. Ik lees haar blogs, volg haar op facebook en laat me door haar inspireren.

4. Interview
Stel dat je gebeld wordt om geïnterviewd te worden voor een bekend maandblad, waar gaat dat interview dan over? Wat is de titel? Wat zou jij aan anderen willen vertellen? Misschien wel over je passie om huizen in te richten of jouw verzameling oude speelplaten.

5. Doe iets wat je eigenlijk niet durft. Toon lef!
Dit is een inkopper, maar wel een hele ware. “De mooiste dingen gebeuren buiten je comfortzone”. Zoek die zone op. Ga iets doen wat je spannend vind. Ga die presentatie doen die je graag wilt doen, maar spannend vindt. Stap op die ene persoon af omdat je het interessant vindt wat hij doet. Zeg tijdens een vergadering wat je er echt van vindt in plaats van je stil te houden. Toon lef!
Laatst vroeg iemand mij wat lef voor mij betekent en dit was mijn antwoord: “Lef is voor mij gaan staan voor mijzelf, gaan staan voor wat ik belangrijk vind in het leven en dat geeft me kracht en ik voel me er zelfverzekerd door. Als ik lef toon, voel ik me on top of the world. Het voelt als een soort flow. Veel dingen waar ik mee worstel worden duidelijk op het moment dat ik lef toon. Alsof de mist optrekt en mijn pad duidelijker wordt. Alles lijkt mogelijk.” En zo is het!
Een kijktip: https://www.youtube.com/watch?v=HhFxQlDPjaY

Met alle bovenstaande tips prikkel je je eigen nieuwsgierigheid. Je prikkelt jezelf om andere paden te bewandelen en om jezelf in een nieuwsgierige staat te brengen. Die staat gaat je helpen om veranderingen door te voeren. Misschien grote misschien kleine veranderingen.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar jouw verlangens en naar wat jij wilt? Geef je dan op voor mijn gratis online training “Ontdek wat jij wilt!” Je kan je kosteloos opgeven op www.femkekuiper.nl/gratis-ontdek-wat-jij-wilt.

Of ben je nieuwsgierig geworden naar mij? Je kan me volgen op Facebook (www.facebook.com/kuiperfemke) of op Instagram (www.instagram.com/femkekuiper.nl) en je kan je natuurlijk ook opgeven voor een gratis inspiratiegesprek op www.femkekuiper.nl/gratis-inspiratiegesprek. Want ik ben, op mijn beurt, nieuwsgierig naar jou! 😉

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Tumblr0Email this to someone