Neem in 3 stappen afscheid van jouw lieve brave meisjes-syndroom!

Neem in 3 stappen afscheid van jouw lieve brave meisjes-syndroom!

Vorige week was zo’n week dat het lieve brave meisjes-syndroom bij mij hoogtij vierde.

Wat is het lieve brave meisje-syndroom? Het lieve brave meisje-syndroom is dat je altijd lief en aardig gevonden wilt worden, dat je het goed wilt doen en dat je niemand tegen het hoofd wil stoten, dat je het iedereen naar zijn of haar wens maakt, dat niemand boos wordt.

Dat is waar ik op sommige dagen last van heb. Ik wil het goed doen, ik wil het iedereen naar de zin maken, ik wil dat iedereen mij leuk vindt en boven alles wil ik niemand tegen het hoofd stoten. Ik ben als de dood dat mensen boos op me worden, dat ze me stom vinden, dat ze vinden dat ik het niet goed doe.

Op zich verklaarbaar. Toen ik klein was, heb ik mezelf wijs gemaakt dat als ik nu maar het brave meisje zou zijn, het meisje wat het altijd goed deed, wat het iedereen naar zijn of haar wens maakte, dat ik dan de liefde en aandacht zou krijgen die ik nodig had. Dat het dan ‘goed’ zou komen. En als ik dus niet dat lieve brave meisje was dan zou het niet goed komen. Dan zou ik niet de liefde en aandacht krijgen die ik nodig had.

Voor een kind is dat idee zeer bedreigend.

 

Als baby kan je namelijk letterlijk overlijden door geen liefde en aandacht te krijgen. Geen aandacht, betekent namelijk ook, geen eten. In het ‘Still Face Experiment’ zie je heel duidelijk hoe een baby overstuur raakt als de moeder niet reageert op zijn kreetjes, lachen en huilen. Je voelt de onmacht en wanhoop van de baby. Twee emoties die, als ze vaak voorkomen, voor een klein kind niet handelbaar zijn waardoor er overlevingsstrategieën ontstaan.

 

En een van die strategieën is wat ik noem het lieve brave meisjes-syndroom. Het altijd maar lief gevonden willen worden, nooit ophef willen veroorzaken en ervoor zorgen dat je het altijd goed doet. Als je dat maar doet, dan …. komt die gouden berg vanzelf naar je toe.

Maar zo werkt het dus niet!

 

Als je echt wilt bereiken wat jij wilt, moet je af van dat lieve brave meisjes-syndroom. Als je echt je eigen keuzes wilt maken, dan moet je mensen soms tegen het hoofd stoten, dan maak je fouten en vindt niet iedereen je leuk. That’s the price you pay!

Hieronder neem ik je mee in drie tips hoe je afscheid neemt van jouw lieve brave meisjes-syndroom:

1. Weet wat je wilt!

Weet waar je blij van wordt en waar je naar toe wilt. Bepaal doelen voor jezelf. En die kunnen heel klein zijn. Dat kan al zijn dat je 5 km wilt kunnen hardlopen. En weet je niet wat je wilt, zoek dan hulp bij iemand die je helpt om die doelen helder te krijgen. Dat hoeft niet persé een coach te zijn, een goede vriendin kan je ook helpen. Hou de vraag: “waar hou ik van?” altijd in je achterhoofd bij het bepalen van je doelen.

2. Focus!

Focus je op je doelen! Wat wil jij? Waarom doe je wat je doet? Eén van mijn doelen is bijvoorbeeld dat ik impact wil hebben, ik wil van betekenis zijn. Dan vraag ik mezelf af. Heb ik impact als ik het lieve brave meisje ben? Nee. Heb ik impact als ik mijn kop boven het maaiveld uitsteek en mijn boodschap breng? JA! Oke, focus daarop en door!

3. Doorgaan!

De derde is simpelweg doorgaan en je er door heen slaan. Ja, dat is k*t als iemand boos op je wordt, je een fout maakt of je iemand tegen het hoofd stoot. Soms word ik er zelfs letterlijk ziek van, maar ik heb één keuze gemaakt en dat is dat ik mijn leven wil leiden. Dat ik mijn missie de wereld in wil helpen. En dat verlangen is nog steeds sterker dan al het andere. Als je doet waar je van houdt, sta je in je kracht en kan je afscheid nemen van het lieve brave meisjes-syndroom.

Wil jij een keer brainstormen over hoe jij afscheid kunt nemen van jouw lieve brave meisje-syndroom? Neem dan contact met me op via femke@femkekuiper.nl samen kunnen we kijken hoe ik je kan helpen.

 

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Tumblr0Email this to someone