Facebook, lust of last?

Herken je dat? Dat je zodra je wakker wordt, je Facebook checkt? Of dat je elke vrije seconde Facebook wil checken? En dat je ergens voelt dat het niet goed is maar je er toch niet mee kunt stoppen? En dat je tegen jezelf zegt: “Ik heb Facebook nodig, het is nuttig voor mijn eigen bedrijf of voor mijn eigen ontwikkeling. Ik volg veel mensen en daar leer ik veel van”?

Vorige week vroeg iemand mij; “Fem, volg je deze mensen of vergelijk je je met deze mensen?” Ik vond dat geen leuke vraag, maar het was wel een eyeopener, want ik kwam erachter dat ik mijzelf vergeleek met al die mensen die ik volgde. Ik merkte dat het volgen mij energie kostte in plaats van energie gaf. En dat ik mij slechter voelde door deze mensen te volgen op Facebook, want ik kreeg gedachten als; wat zij doen kan ik nooit, wie ben ik om dat ook te willen, ik kan niet wat zij doen, er zijn al zoveel mensen die doen wat ik wil, wie zit er nog op mij te wachten? Kortom, niet goed…

Dat was het moment dat ik besloot te stoppen met Facebook en ik voelde mij direct tien kilo lichter. Er viel zoveel van mij af, alsof ik een hele zware rugzak op mijn rug had. Het gaf me rust dat ik niet meer aan al die anderen hoefde te denken. En ook niet hoe zij het doen en dat ik dat niet kan, dat zij al verder zijn, dat zij het beter doen, dat ik niet eens hoef te beginnen want ik kan dat toch nooit evenaren.

Op het moment dat ik besloot te stoppen met Facebook voelde ik weer ruimte om over mezelf na te denken. Mijn hele leven deed ik dingen waarvan ik dacht dat anderen dat van mij verlangden, tot twee jaar geleden. Toen heb ik het roer omgegooid, mijn baan opgezegd en voor mijzelf gekozen. Ik besloot te gaan doen waar ik van hou en wat ík wil gaan doen. En dat is een weg met ups en downs. Een weg waar ik makkelijk van af raak, zoals ook gebeurde met Facebook. Pas op het moment dat ik besloot ermee te stoppen, voelde ik hoezeer ik ermee bezig was en hoezeer ik mezelf vergeleek met anderen. Terwijl ik mijn leven in wil richten zoals ik dat wil, dat ik wil werken zoals ik het wil, dat ik mijn bedrijf wil bouwen zoals ik dat wil. Dat is mijn grootste droom. En daar past het vergelijken met anderen niet in. Een ieder is uniek en een ieder loopt zijn unieke pad met zijn eigen unieke talenten en eigenschappen. Ik blijf bij mezelf en ga vanuit mij zelf bouwen, dat is wat ík wil doen.

Herken je dit? Ik daag je uit om ook eens twee weken te stoppen met Facebook. En vind je het lastig? Dat mag, want dat is het ook. We zijn gewend om met anderen bezig te zijn en vergeten onszelf vaak. Dus wees lief voor jezelf, probeer het eens uit en ontdek wat het je brengt. Ik kan je garanderen dat je verrast zult zijn!

Lieve groet,

Femke

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Tumblr0Email this to someone